Μαθαίνουμε καλύτερα όταν περνάμε καλά.....

 

 

Όταν όλοι μας,  μικροί μεγάλοι, αντί να βλέπουμε και να ακούμε, βιώνουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό που συμβαίνει στο εδώ και τώρα μαθαίνουμε καλύτερα…..Μερικές  ευκαιρίες  που μπορούμε εμείς οι γονείς να αξιοποιήσουμε για να περάσουμε καλά με τα παιδιά μας αλλά και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν μια πιο βιωματική διάσταση της γνώσης είναι οι ακόλουθες:

  • Μαμάδες που προλαβαίνετε και φτιάχνετε κέικ καλέστε τα παιδιά σας να το κάνετε μαζί! Δώστε τους να διαβάσουν τη συνταγή, να εξασκηθούν στην ανάγνωση αλλά και στην ακολουθία των γεγονότων (τι βάζω πρώτα, τι στη συνέχεια).  Εξαιρετική ευκαιρία να συλλάβουν και τις έννοιες των ποσοτήτων μέτρησης στερεών-υγρών πχ. γραμμάρια αλεύρι, λίτρα γάλα κλπ. Μην ξεχάσετε βέβαια να το απολαύσετε και να έχετε κατά νου ότι το αποτέλεσμα, ακόμα και αν δεν πετύχει το κέικ, θα έχει επιτευχθεί! Λίγη δημιουργική αλλά και εκπαιδευτική ώρα με τα παιδιά μου!!!
  • Τα κλάσματα για κάποια παιδιά αποτελούν αρκετά αφηρημένες έννοιες και δυσκολεύονται να τις συλλάβουν παρ’ ότι έχουν μάθει μηχανικά να κάνουν πράξεις με αυτά. Όταν όμως η πίτσα που έφτιαξε η μαμά ή παραγγείλατε μόλις απ’ έξω αποτελέσει το μέσο για να τα κατανοήσει, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί αν ο μπαμπάς φάει τα πέντε όγδοα της πίτσας, εμείς οι πεινασμένοι τι θα φάμε??
  • Πολλά παιδιά γνωρίζουν την ώρα, να διαβάζουν δηλαδή το ρολόι, αλλά δεν έχουν κατακτήσει την αντίληψη του χρόνου. Έτσι τι σημαίνει μισή ώρα, τι σημαίνει μετά από δέκα λεπτά, αν τα πέντε λεπτά είναι πολύ ή λίγο, είναι κάτι που μπορεί να εξασκηθεί το παιδί με τη βοήθεια ενός χρονομέτρου. Μπορεί λοιπόν να χρονομετρά καθημερινά πόση ώρα χρειάζεται η μαμά για να ετοιμαστεί, πόση ώρα χρειάζεται ο ίδιος για να τελειώσει τα μαθηματικά του, πόσα λεπτά του μένουν μέχρι να φύγει για το φροντιστήριο αγγλικών. 
  • Μία ευχάριστη ευκαιρία να εξασκηθούν τα παιδιά στα χρήματα , στις πράξεις και στα μαθηματικά τους γενικότερα, είναι το μανάβικο, το σούπερ-μάρκετ, το περίπτερο κτλ. Ανάλογα με την ηλικία τους αλλά και το επίπεδο των μαθηματικών τους μπορούν να αναλάβουν και να κρίνουν πόσα χρήματα χρειάζεται να δώσουν στο ταμείο, πόσα ρέστα να περιμένουν και φυσικά να ελέγξουν αν τους τα έδωσαν σωστά. Μια ευθύνη που τα κάνει να νιώθουν μεγάλα και ικανά!
  • Παίξτε με τα παιδιά σας επιτραπέζια παιχνίδια! Μία οικογενειακή στιγμή που τροφοδοτεί όλα τα μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν να διαβάσουν τις οδηγίες και να εξασκηθούν στην ανάγνωση, στη κατανόηση οδηγιών και κανόνων λειτουργίας και φυσικά οι  πιο ‘ανυπόμονοι’ μαθαίνουν τι σημαίνει περιμένω τη σειρά μου.

Ο βαθμός δυσκολίας των παραπάνω δραστηριοτήτων έχει να κάνει με την ηλικία των παιδιών, το μαθησιακό τους επίπεδο αλλά και την διάθεση όλων των εμπλεκομένων!